18 ДЕКЕМВРИ На денешен ден:

picture-013e1903 година  се возобновуваат тајните Бугарски офицерски братства, блиски до генерал Иван Цончев.

Тајните офицерски братства учествуваат во Илинденското востание во 1903 година и во ослободителните борби во следилинденскиот  период до 1912 година, кога е и крајот на нивното постоење (во пресрет на Првата балканска војна). Организацијата е поврзана со ВМОРО и има придонес во подготовката на вооружените  чети, собирање на средства, оружје и муниција. Како суштински елемент од изградбата и развојот на бугарската армија до Балканската војна, братствата се дел од бугарската воена историја.

Иван Цончев е борец за слободата на Македонија, офицер од бугарската армија, генерал. Роден е во 1859 година во Дрјаново. Ја напушта службата, за да се оддаде на македонското ослободително дело. Во 1901 година е потпретседател на Врховниот македонски комитет, се бори во Горноџумајското  (1902 година) и во Илинденското (1903 година) востание. Умира во 1908 година.

18 декември На денешен ден:

danail11852 година е роден  Данаил Цонев Николаев – бугарски офицер, генерал од пешадијата  (1909 година), првиот бугарин со највисок воен чин (за покажана храброст во борбите на врв Шипка добива чин „поручник“). Во 1875 година го  завршува Одеското  воено пешадиско училиште. Учествува во Српско-турската (1876 година) и во Руско-турската војна (1877-1878 година). По ослободувањето е началник на източнорумелијската  милиција. Командува со војниците во Пловдив при прогласувањето на обединување на Источна Румелија со Кнежеството Бугарија 1885 година Во Српско-бугарската војна 1885 година е командант на Источниот корпус. Во 1895-1897 година (по смртта на Трајко  Китанчев) е претседател на Врховниот македонски комитет (од 1900 година – ВМОК). Министер на војната (1886-1887 година и 1907-1911 година). Како министер за војната ги  расформира сите единици  кои учествувале во соборувањето на Александар I Батенберг, организирал  вонреден суд кој издал смртни казни на офицерите во русофилскиот  бунт во Русе. За големи заслуги кон Бугарската армија е нарекуван „патријарх на бугарското офицерство“. Награден е со орден „Св. Св. Кирил и Методиј“ (1936 година). Кум е на престолонаследникот Симеон (II) (12.07.1937 година). Данаил Николаев умира на 29 август 1942 година.

17 ДЕКЕМВРИ На денешен ден:

113

На 17 декември 1906 година Левицата во ВМОРО (12 делегати од Серскиот и Струмичкиот револуционререн округ) го распаѓаат  конгресот на Внатрешната организација во Софија. Мнозинството (23 делегати) се конституирааат  како советодавно собрание. Во Задграничното представителство  се избрани: Христо Матов (на сликата), Иван Гарванов и Борис Сарафов.

Иван Гарванов е еден од основачите во 1897 година на Бугарското тајно револуционерно братство во Турција, образувано во противтежа на ВМОРО. По вклучувањето на братството во 1899 година во ВМОРО станува член на Солунскиот комитет. Во 1901 година, по Солунската афера, застанува на чело на ЦК на ВМОРО. Под негово раководство на Солунскиот конгрес на ВМОРО (1903 година) се донесува одлука за кревање на востание. По Солунските атентати во април 1903 година е уапсен и испратен на заточение во Акя, Мала Азија. Ослободен е во 1904 година.  Во составот на Задграничното представителство  на ВМОРО, станува гласноговорник на идеите на десното течение. Убиен е заедно со Борис Сарафов по налог на Јане Сандански.

Во Бугарија одбележуваат 150-години от раѓањето на Андреј Љапчев

На 12 декември 2016 година, понеделник, од 17:00 часот, во Големиот салон на БАН, Институтот за истражување на уметностите одбележува 150-годишнината од раѓањето на Андреј Љапчев.

Личноста и името на премиерот на Бугарија (1926 – 1931 година) е длабоко поврзано со Бугарската академија на науките, а особено со Институтот за истражување на уметностите, чија административна зграда се наоѓа во неговата куќа на ул. Кракра 21.

Свечената вечер посветена на 150 години од раѓањето на политичарот Андреј Љапчев, е во рамките на настаните Art Hour кои Институтот ги организира месечно во Големиот салон на БАН. За улогата во бугарската историја на Љапчев ќе зборува историчарот доц. Д-р Румјана Парванова. За односот на Љапчев со Бугарската академија на науките ќе раскаже доц. Д-р Емануел Мутафов.

Андреј Тасев Љапчев е бугарски политичар од Македонија (роден во Ресен). Учесник е во Демократската партија. Тој е премиер во владите кои владееле со Бугарија од 1926 до 1928 и од 1928 до 1931. Член-основач на Македонскиот научен институт. Во 1910 година Андреј Љапчев е номиниран од Христо Славејков за Нобелова награда за мир.