Софија слави 141 година од своето ослободување

Софија слави 141 година од ослободувањето на градот од турското ропство.

Со празнично чукање на камбаните на централните софиски храмови, благодарствени молебен и литија ќе биде одбележана годишнината од доаѓањето на руските војници под предводителството на генерал Јосиф Владимирович Гурко во Софија и ослободувањето на градот од турско ропство.

Софија е ослободена пред 140 години без насилства, без пожари, како се планирало. Тука брзата реакција на руските војници кои продираат светкавично во градот и отпорот на западните конзули кои одбиле да го напуштат, како и волјата на жителите на градот, водат до неговото ослободување во 1878г.

30 ДЕКЕМВРИ: На денешен ден:

1909 година завршува организациската обиколка на Христо Чернопеев во Струмичкиот револуционерен округ за востановување на нелегалната борба. Тој ја започува својата обиколка на 14 декември 1909 година. Христо Чернопеев се вклучува во дејноста на ВМОРО кон крајот на деветнаесеттиот век. Во Кукушко раководи школо за обука на идните војводи. Учествува во аферата Мис Стоун. За време на Илинденско-Преображенското востание во 1903 г. води битки со турски војски во регионот Разлог. По разгромот на востанието, продолжува со својата револуционерна активност. Тој одржува блиски контакти со Јане Сандански. По младотурската револуција од 1908 година, учествува во формирањето на Народната федеративна партија (бугарска секција). Во 1911 година станува член на Централниот комитет на ВМОРО. За време на Балканската војна (1912-1913), се приклучува кон Македоно-одринското оплчение, раководи чета во Родопскиот одред. Учествува во Првата светска војна (1914-1918). Загинува во борбите кај Криволак.

21 ДЕКЕМВРИ: На денешен ден:

1880 година во Смилево е родена Донка Ставрева Ушлинова или Донка Комитката.
Член на ВМОРО подоцна војник во бугарската армија и подофицер, учествувала во балканските и првата светска војна!
Донка се омажила млада на 15 годишна воздраст за Ставри Христов од село Лера (битолско). Додека мажот и бил на печалба започнал да ја следи и вознемирува локалниот чифлиг-сајбија Реџо Беј. Таа го убила со помошта на нејзината јатрва Сребра Апостолова и нејзиниот маж (исто членови на ВМОРО). По убиството преминале во илегала и се криеле во планините, каде што го нашле ресенскиот војвода Славејко Арсов кој ги облеков во четнички униформи и го примил во неговата чета.Подоцна по одмазда за убиениот бег властите и ја разрушиле куќата. За време на Илинденското востание учестувала во над 20 борби со аскерот кај ресенско, кај селата Лева Река, Златари, Смилево…

По востанието преку Србија пребегала во Бугарија во Варна каде што се нашла со својот сопруг. За време на балканските војни заедно со Ставри Ушлинов била доброволец во втората рота на осма Костурска дружина на Македоно-одринското ополчение. За време на војните учествувала во многу битки и била унапредена во заповедник добила и два медали за храброст од трет и четврт степен.

Во првата светска војна била доброволец во Вториот Пешадиски Македонски полк преименуван во 60-ти пешадиски полк на 11-та дивизија. Учествувала во Дојранската битка, битките кај Јаребична и Круша планина. Наградена била со орден за храброст втор степен и унапредена во подофицер. По војната била наградена со орден за храброст од прв степен заедно со нејзиниот сопруг лично од тогашниот министер на војната Генерал-полковник Никола Жеков, била предложена и за офицерски чин но крајот на војната го стопирал повишувањето.

По крајот на војната се вратила да живее во Варна заедно со нејзиниот сопруг, добиле еднократна парична помош од 10 000 лева, изградиле куќа во која во 1924 година им се родил синот Александар. Се до нејзината смрт била член на Варненското друштво на резервни офицери – Другарски Сојуз. Посмртно Македонскиот женски сојуз издал некролог:

„Почина Донка Војвода, револуционерна жена, хероина, несебичен и храбар борец за родните идеали …“

 

19 ДЕКЕМВРИ: На денешен ден:

1879 година е потпишан Мемоарот на бугарите од Македонија – обраќање на 102 македонски Бугари кон Големите сили.

Мемоарот на бугарите од Македонија е обраќање до Големите сили од 19 декември 1879 година, потпишан од 102 македонски бугари, со кое се бара создавање на еден вилает од сите македонски епархии, населени со Бугари.

Мемоарот е испратен до претставниците на Големите сили уште пред свикувањето на Европската комисија во врска со работата на вилаетските комисии за реформите. Ова се случува скоро по крајот на Кресненско-Разловечкото востание.

Во уводот се опишува тешката состојба и недостатокот на сигурност на христијаните во Македонија, грабежите, убиствата, насилството од страна на муслиманите, кои се толерирани од државата и оставани слободно да се шетаат вооружени до заби. Се бара изработување во духот на член 23 од Берлинскиот договор на специјални правилници од комисија, во која широко да е претставено локалното население. Овие правилници треба да бидат разгледани од Портата и договорени пред нивното прогласување и со една Европска комисија. Големите сили не треба да ја трпат оваа положба, бидејќи тоа го попречува воспоставувањето на траен мир на Истокот и треба да придонесат за примена во Македонија на одредбите од член 23, приспособени кон барањата, навиките и обичаите на мнозинството од населението.

Големите сили треба да ги направат неопходните чекори за создавање од сите епархии и кази во Македонија населени со мнозинство Бугари – Дебар, Охрид, Костур, Лерин, Битола, Воден, Мелник, Сер, Драма, Дојран, Велес, Скопје, казите Паланка, Џумаја, Штип и така натаму – во еден вилает.

Мемоарите не е датиран, а датата се дознава од весникот ʺМарицаʺ од 25 декември. Меѓу потписниците на Мемоарот се Куко војвода од Лакос, Ангел Војвода од Куманич, Анастас војвода од Старчишта и други.

Мемоарот во оригинал може да го погледнете тука.