Пред два дена, експертот од Министерството за надворешни работи Жељазко Радуков беше претставен како дипломатот, кој е предложен да биде нов амбасадор на Бугарија во Северна Македонија.

Тој треба да го замени досегашниот амбасадор во Скопје, Ангел Ангелов, чиј мандат истекува во јуни 2024 година, а предлогот го дава вицепремиерката и министерка за надворешни работи, Марија Габриел, пишува ФАКТОР.БГ.

Во професионалната биографија на Жељазко Радуков објавена во медиумите, тој е претставен како дипломат од кариера со искуство во редица области со земјите од Западен Балкан.

Неговото професионално усовршување минува во дирекцијата „Југоисточна Европа“, при што пред повеќе од 10 години (во периодот 2010-2013) Жељазко Радуков е распореден за трет секретар во бугарската амбасада во Скопје, каде што е одговорен за парламентарната дипломатија; односи со политичките партии, бугарската заедница, невладиниот сектор и локалните власти, информативна дејност за процесите во Северна Македонија и јавната дипломатија.

Во периодот 2019-2021 година е распореден за прв секретар во Амбасадата на Република Бугарија во Белград, каде е одговорен за проблемите на бугарскиот бизнис и економска дипломатија, односите со организациите на бугарската заедница, не- владиниот сектор и политичките партии; информативна активност за процесите во Србија, Црна Гора и Косово, јавна дипломатија.

Од 2021 година, Жељазко Радуков одговара во Министерството за надворешни работи за Република Северна Македонија. Тој е претставен како личност која „има клучна улога во креирањето и спроведувањето на европскиот компромис од 2022 година, вклучително и во билатералните преговори за Протоколот од Вториот состанок на Меѓувладината комисија според чл. 12 од Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Северна Македонија, потпишан во јуни 2022 година“, се наведуваат причините за предлогот за неговото назначување до претседателот Румен Радев.

Тој е и организационен секретар на Мешовитата комисија за историско-образовни прашања, чија активност, како што е познато, не постигна значителни резултати и практично беше блокирана.

Важен факт во биографијата на Жељазко Радуков е дека тој е син на друг дипломат – Захари Радуков, кој е назначен за амбасадор на Бугарија во Минск, Белорусија во 2006 година за време на тројната коалиција (БСП, ДПС и НДСВ) од страна на претседателот Георги Парванов, познат уште како агент „ГОЦЕ“ на државната безбедност.

Токму во својство на амбасадор името на Захари Радуков беше откриено од Комисијата за досиеја како соработник на три различни сектори за државна безбедност во декември 2010 година.

Потоа Комисијата ги расчисти имињата на вкупно 192 високи функционери на Министерството за надворешни работи – амбасадори и генерални конзули – кои припаѓаат на државната безбедност или разузнавачките служби на БНА, а по скандалот владата на ГЕРБ одлучи да не именува на овие раководни позиции повеќе лица кои работеле за тоталитарните служби на БКП, одлука која потоа стана државна политика.

Захари Радуков беше разоткриен како агент „КРАСИМИР“ на Третата управа на ДС (воено контраразузнавање од 1969 г.).

Дипломирал на Московскиот институт за меѓународни односи, насока меѓународно право (1975), а истата година бил назначен за стажант-аташе во одделот „Договорен и правен“ при Министерството за надворешни работи, каде што ја започнал својата кариера како дипломат.

Од личното досие на Захари Радуков се дознава дека во периодот (1970-1975) кога бил студент во СССР, бил на чело на оперативната група на ДС во Москва и пренесувал информации за други студенти.

Во 1975 година како агент преминал во Втората главна управа на ДС (контраразузнавањето).

Во 1980 година заминува како трет секретар во постојаното претставништво на НРБ во ОН во Њујорк и е предаден на раководството на Прва главна управа на ДС (разузнавањето).

Две години подоцна, тој е отповикан од САД. Исклучен е од агентниот апарат на ДС во 1984 година.

Погледнете го целото досие на Захари Радуков.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO