Холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп во интервју објавено во емисијата “360 степени” емитувана на МТВ1 осврнувајќи се на македонско-бугарските односи и почетокот на преговорите изјави дека после доаѓањето на Ковачевски и Петков за премиери во Северна Македонија и Бугарија започнаа преговори низ кои бугарските барања исчезнаа и се сведоа само на едно – внесување на бугарското малцинство во Уставот.

Амбасадорот во интервјуто изјави дека Македонија го добила најдобриот можен договор со Бугарија и дека не е можна промена на преговарачката рамка.

Во текот на интервјуто амбасадорот Коп изнесе низа критики за дел од реформите во државата, особено во делот на судството и борбата против корупцијата, за што наведе дека се потребни одлуки кои може да не им одговараат на некои интересни групи.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO