Позицијата на германските производители на автомобили се влоши во август по падот во јули, според минхенскиот економски истражувачки институт Ifo.

Показателот за мерење на деловното опкружување на индустријата падна од 22,1 на 12,7 поени во август во однос на јули, покажуваат сезонски приспособените податоци. Добавувачите, сепак, се пооптимисти.

„Речиси половина од производителите на автомобили проценуваат дека нивното производство е попречено од недостигот на нарачки. Сегашната состојба со нарачките покажува дека тие се доволни за следните шест месеци“, напиша во резултатите од истражувањето претставничката на Ifo, Анита Волф.

Показателот, кој се однесува исклучиво на производството, падна од 34,6 поени на нула поени во оценката за тековните услови во август во однос на јули, а од -48 на -75 поени во очекувањата.

Во меѓувреме, расположението меѓу добавувачите во просек се влоши само за нијанса, а во некои области дури и малку се подобри.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO