Вицепремиерот на Косово, Бесник Бислими, истакна дека Косово во неколку наврати ја предупредило меѓународната заедница за вистинските причини на Србија за инсистирање на формирање на ЗСО, додавајќи дека ЗСО никогаш не била наменета да ги интегрира локалните Срби во Косово, туку да служи како белградски тројански коњ да го направи Косово нефункционално, со што го подготвува патот за поделба, пренесува Косово онлајн.

Во објава на Твитер, Бислими изјави дека неодамнешниот „нон-пејпер“ произведен од Српската академија на науките и уметностите дава најсилен доказ досега за вистинските намери зад инсистирањето на Србија за формирање на ЗСО.

Бислими на Твитер објави документ на Српската академија на науките.

„Формирањето на ЗСО не е цел само по себе, туку претставува важен чекор кон сеопфатната цел за „српски свет“ што се совпаѓа со територијата на поранешна Југославија“, изјави Бислими.

Посочува дека првичниот дизајн на ЗСО е ирелевантен, бидејќи неговите надлежности ќе бидат развиени и искористени поради финансиската поддршка на Белград и релативниот недостаток на надзор од страна на Владата на Косово.

„Овие надлежности на крајот ќе доведат до нова Република Српска со цел територијално одвојување, албанска и српска територија. Тоа потоа ќе ја принуди меѓународната заедница да го признае постоењето на два национални ентитета на Косово и апсолутна автономија во областите на ЗСО“, напиша Бислими.

Додава дека автономијата ќе значи дека Србите ќе имаат нула потреба да комуницираат со Владата на Косово, што ќе го направи ЗСО „кукавичко јајце“ на територијата на Косово.

„Србија смета дека главната компаративна предност што ја има во моментов и која треба да ја искористи е нејзината економска супериорност во регионот. Во сегашните околности, крајната цел на „српскиот свет“ не може да се постигне исклучиво со политички средства. Мора да се користат и други средства, вклучително и религиозни механизми со потенцијал за политичко влијание во соседните земји каде што работи Српската православна црква. Затоа, формирањето на ЗСО треба да биде клучен императив за креаторите на политиките во Србија, обезбедувајќи јадро за прастарата цел за обединување на српскиот народ. Нон-пејперот совршено го објаснува инсистирањето на Белград на ЗСО, но тоа треба да ја натера меѓународната заедница да го преиспита своето“, заклучува Бислими.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO