„Мислам дека нема човек демократ на кого му се важни вредностите на либералната демократија и да се радува кога одредено здружение се затвора – во која о да било држава, коjа се определува себе си како демократска.

Ова го коментираше македонскиот новинар Васко Попетревски за Euronews Bulgaria во врска со одлуката на властите во Скопје да ја укинат регистрацијата на две бугарски здруженија во Република Северна Македонија.

Сепак, тој истакна дека десетици други здруженија на Бугари во моментов се регистрирани и активни во Северна Македонија.

На пример, има едно здружение на Бугарите, наречено „Македонско-бугарско пријателство“ – МБП, предводено од Добре Митрев, кој беше дел од сите делегации на претставниците на македонските Бугари на нивните средби со бугарската политичка елита во изминатите месеци. Има друго здружение за македонско-бугарско пријателство во Битола, основано во 2009 година. Постои и партија Граѓанско-демократски унија (ГДУ), која слободно ги застапува правата на Бугарите во Северна Македонија, коментираше Васко Попетревски, главен и одговорен уредник на македонското издание „360 степени“

„Да, имињата се проблем. Јасно е дека од бугарска перспектива нема проблем со имињата на Иван Михаилов и цар Борис Трети, но од македонска перспектива тоа не е така“, истакна Попетревски и направи паралела со хипотетички клуб на Македонците во Софија. или Благоевград со името на Георги Димитров.

Во однос на вклучувањето на Бугарите во уставот на РСМ, Попетревски истакна дека овој процес има три фази, односно парламентот треба трипати да ги изгласа измените на основниот закон на државата.

„Во првата фаза за отворање на уставот потребно е двотретинско мнозинство во парламентот, односно најмалку 80 од вкупно 120 пратеници во Собранието. Во втората фаза се одобруваат предлозите за измени на уставот, за кои е потребно просто мнозинство од 61 пратеник. Во последната, трета фаза, повторно се потребни најмалку 80 гласови за. Во оптимални услови, целата процедура трае околу 3 месеци“, коментираше Попетревски.

Според неговите зборови, теоретски е можно измените да завршат пред ноември, кога завршува и скрининг-процесот на Северна Македонија, но во пракса тоа е малку веројатно, бидејќи моментално само околу 70 пратеници би ги поддржале измените на Уставот.

Во овој момент нема сигнали дека некој од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ би ги поддржал уставните измени, а партијата цврсто стои на ставот дека нема да ги поддржи „во овој состав на парламентот“, истакна главниот уредник на „360 Степени“.

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ делува доволно монолитна и обединета во овој поглед – паралелите со гласањето за уставните измени поврзани со Договорот од Преспа (кога „за“ гласаа осум пратеници на ВМРО-ДПМНЕ – забелешка ад.) не се соодветни, бидејќи тогаш беше избрана пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ од претходното партиско раководство на чело со Никола Груевски, за разлика од сега кога партиските листи ги одобрува и составува актуелното партиско раководство на Христијан Мицкоски, коментираше Васко Попетревски, главен и одговорен уредник на македонското издание „360 степени“

„Со неодамнешните промени во Владата, кога на власт дојде Алијансата за Албанците, се чини дека мнозинството се стабилизира и во моментов има 65 пратеници од вкупно 120. Засега ова мнозинство изгледа стабилно и нема индиции дека ќе има предвремени парламентарни избори“, кажа Попетревски.

Политичката тензија меѓу Софија и Скопје не се одразува добро на односот на граѓаните на РСМ кон Бугарија, истакна уште новинарот и наведе студии според кои најголем дел од Македонците ја идентификуваат Бугарија како најголема закана.

„Потребна ни е деескалација и таа ќе се случи во одреден момент – дали во блиска или во подалечна иднина, како соседи немаме друг избор освен да ги деескалираме односите, да прифатиме дека сме еден до друг и да најдеме начин да го продолжиме заедничкиот соживот“, нагласи Попотревски, но додаде дека е тешко да се предвиди колку брзо тоа ќе се случи.

Според него, има два важни фактори кои ќе влијаат на нашите односи во наредниот период. Првата е поврзана со резултатите од изборите во Бугарија и дали ќе се емитува стабилна влада, а втората – кога Бугарите ќе бидат вклучени во уставот на РСМ, што според Попетревски е само прашање на време.

„Во моментов тоа зависи од партиските сметки во парламентот, но во иднина тоа секако ќе се случи. Веројатно, сепак, во следниот состав на парламентот, односно по изборите“, додаде новинарот.

Целиот разговор погледнете го во видеото.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO