Вредноста на извезената стока од Северна Македонија во периодот јануари – ноември минатата година е зголемена за 20,8 отсто во однос на истиот период од 2021 година, објави Државниот завод за статистика и соопшти дека Србија е една од петте земји со кои Северна Македонија има најголема надворешно-трговска размена.

Според податоците на Институтот, надворешно-трговската размена меѓу двете земји во тој период е зголемена за 22,8 отсто и изнесува 1,05 милијарди евра, при што македонскиот извоз во Србија е зголемен за 34,1 отсто, а увозот за 17,7 отсто.

Останатите четири земји со кои Северна Македонија има најголема надворешно-трговска размена се Германија, Велика Британија, Грција и Бугарија.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO