Американскиот бизнис магазин Форбс го вклучи Охрид на листата на пет потценети градови на Балканот кои треба да се посетат. Покрај Охрид, на оваа листа се и Ниш во Србија, Добој во Босна и Херцеговина, Варна во Бугарија и Берат во Албанија.

-Сместен во југозападниот тек на Северна Македонија, Охрид е една од ретките дестинации на земјата што служи и како културно и природно место на светското наследство на УНЕСКО. Првата разлика произлегува од неговата висока концентрација на вековни цркви во византиски стил, додека распространетото Охридско Езеро му ја донесе на градот својата втора разлика, со разновидна низа на домородни балкански риби и растенија пронајдени во неговите води. Иако културното наследство на Охрид е секако фасцинантно, оние што се во потрага по мирно бегство во дивината треба да поминат време во истражување на блискиот национален парк Галичица, прекрасен резерват кој е преполн со домашни балкански птици, напиша Џеред Раханан, автор на текстот „Пет потценети градови на Балканот кои треба да се посетат“.

Во воведот на текстот, Форбс наведува дека Балканскиот Полуостров е совршен за долг одмор поради живописните плажи, високите планини, голем број антички знаменитости за истражување, но и поради тоа што делови од регионот во голема мера се надвор од радарот за меѓународни туристите.

„Иако хрватските градови како Сплит и Дубровник доживеаја колосален пораст на туризмот во последниве години, има многу дестинации низ полуостровот кои нудат слична прекрасна архитектура. Додека го планирате вашето следно патување на Медитеранот, погрижете се да зачувате малку простор за овие прекрасни и многу потценети балкански градови“, стои во воведот на листата.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO