Луѓето вооружени со воена опрема кои беа видени во центарот на Москва на 26 октомври не беа, како што мислеа некои жители на руската престолнина, терористи или пучисти, туку припадници на Федералната служба за безбедност (ФСО). Набргу потоа, ФСО објави дека тој ден во Москва организирала „тактички вежби за неутрализирање на терористички закани за заштита на клучните државни служби“.

Рускиот информативен портал The Insider дозна дека овие вежби се само дел од сеопфатните специјални мерки што ФСО ќе ги преземе во случај на воведување вонредна или воена состојба. The Insider видел и таен документ со наслов „План за морално-психолошка поддршка на мировната транзиција на Дирекцијата за операции на ФСО“, кој е поделен на четири дела, односно четири фази. Во првата фаза се наведени мерките што ќе се спроведат пред прогласувањето на воена состојба, во втората фаза се споменуваат мерките што ќе бидат во сила во периодот на „зголемена“ воена подготвеност, третата фаза се однесува на подготовките за прогласување на „воена закана“, а четврта за случајот за прогласување на воена состојба која ќе бара „целосна воена готовност“. The Insider наведува дека Дирекцијата за операции на ФСО е задолжена за заштита на Кремљ и највисоките владини функционери, но дека извршува и контраразузнавачки задачи за ФСО.

За време на транзицијата од мирновременска во воена состојба, се очекува Дирекцијата за операции да се подготви за обезбедување морална и психолошка помош на службениците на Федералната служба за безбедност на Руската Федерација (ФСБ) и да состави извештаи за моралната и психолошката состојба на персоналот. Во втората фаза, администрацијата ќе интервјуира поединечни офицери и ќе ги информира другите функционери на ФСО за политичко-воената ситуација во Русија и во светот. Покрај тоа, планирано е да се организираат посети на Куќата на славните и историјата на ФСО во Кремљ и Казанската катедрала во Москва. Во третата фаза, тие ќе спроведуваат социо-државна обука на неделна основа во времетраење од минимум 60 минути и ќе објаснат што прави ФСО. Можно е Администрацијата да биде задолжена и за евакуација на членовите на семејствата на офицерите на гардата на Кремљ. За подигање на моралот на своите подредени ќе бидат задолжени команданти на одделни единици и психолози. Во четвртата фаза, од Управата ќе биде побарано да им ги објасни на сите релевантни службеници руските закони во врска со воените злосторства и да спречи создавање конфузија и паника меѓу воените офицери и нивните семејства. Дополнително, тие ќе треба да им покажат на другите членови на ФСО примери на херојство и храброст на вработените во ФСО.

Во споменатиот таен документ се наведува дека е можно некои офицери кои ќе го бранат Кремљ да доживеат депресија и меланхолија и нема да бидат сигурни дали нивните претпоставени постапуваат правилно. Се наведува дека е можно да се плашат и да бидат вознемирени. На таквите чувства треба да се одговори со „контра сугестија“, „контра убедување“, „проактивно сечење“, „замена на објекти“ и интервјуа со млади полицајци кои треба да ја зајакнат нивната самодоверба. Се вели дека помладите полицајци се особено подложни на невропсихолошка нестабилност. ФСО-вци кои се политички најмудри ќе се грижат за најмалку квалификуваните. Тие психолошки ранливи службеници можат да бидат испратени во болница. Раководството вели дека руските непријатели се лукави и препредени и дека прво ќе се обидат да ја намалат психолошката стабилност на персоналот и морално да го збунат за да не можат да пружат отпор.

Медиумите од секаков вид се сметаат за најголема закана. Се наведува дека агенти на странски разузнавачки служби би можеле да стапат во контакт со водачи на општествени движења, невладини, верски и псевдорелигиозни организации и роднини на офицери на ФСО. Посебно се истакнуваат поединците кои се способни „психолошки да влијаат на персоналот“ и кои поседуваат „хипнотички способности“. Но, не се наведува кои би биле овие луѓе и како би можеле да ги хипнотизираат и психички да ги ослабат обучените чувари на Кремљ. Во Планот за управување исто така стои дека непријателот ќе користи и софистицирани напади.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO