„Дадовме европски гаранции дека вклучувањето на Бугарите во македонскиот устав ќе биде предуслов за продолжување на дискусијата со Северна Македонија“, вели француската амбасадорка во Софија, Флоренс Робин, чиј тригодишен мандат истекува кон средината на октомври во предавањето „Опозиција“ на „Сега“. „Ова е дел од таканаречениот француски предлог, кој во пракса е европски предлог и е впишан во протоколот потпишан од сите земји. Сметаме дека ова ќе биде тежок процес, но со разбирање и објаснување ќе донесе успокојување“, изјави таа пред коментаторот на весникот „Сега“, Светослав Терзиев.

„Тоа беше тешка и сложена тема. Избравме да не се однесуваме кон неа теоретски и догматски, туку навистина да ги ислушаме грижите на Бугарија и Северна Македонија, да ги уважиме нивната историја и култура, како и нивните црвени линии“, вели г-ѓа Робин. Целта беше да направиме се за да извадиме едно многу сложено двострано прашање – тоа ​​на историјата и јазикот, кои се тешки за разбирање од странци како нас – и да ја сведеме оваа тема во доменот на човековите права, кои се универзални, европски вредности. Така го претворивме во европско прашање. Со други зборови да излеземе од билатералната конфронтација за да развиеме глобално размислување за сите земји членки. Така на крајот беа дадени европски гаранции истовремено на Бугарија и Северна Македонија“.

„Контекстот на војната во Украина ни покажа дека ова е апсолутно неодловно за да можеме да се спротивставиме на сите обиди за дестабилизирање на овој дел од Европа“, додава таа. Запрашана зошто претседателот Емануел Макрон продолжува да разговара со лидерот на Кремљ Владимир Путин, г-ѓа Робин објасни дека на тој начин се запазува шанса за дипломатијата за прекин на огнот, но тоа не значи дека Франција преговара со Русија. „Тоа е суштината на дипломатијата – да продолжиме да разговараме дури и со луѓе со кои не се согласуваме“, вели таа.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO