Руската државна дума денеска едногласно го усвои законот во второ и трето читање, со кој се воведуваат термините „мобилизација“, „воена состојба“ и „воено време“.

Исто така, членот од Кривичниот законик на Русија за отежнувачки околности воведе извршување на кривично дело „во период на мобилизација или вонредна состојба, во војна или во услови на вооружен конфликт или борбени операции“.

Во Русија од почетокот на инвазијата на Украина е забранета употребата на терминот „војна во Украина“, дозволен е само терминот „специјална воена операција“ или „воена операција“, а руски независни портали пишуваа за можна општа мобилизација.

Думата воведе во кривичниот закон казна затвор до 10 години за доброволно предавање и до 15 години за грабеж во војна.

За напуштање на единицата за време на воените дејствија и непочитување на наредбите на командантот, предвидена е затворска казна.

Доброволно предавање се казнува со затвор од три до 10 години (ако нема знаци на предавство), разбојништво до 15 години затвор.

Казната за неовластено напуштање на единицата за време на мобилизација и вонредна состојба е зголемена од два на 10 дена – до 5 години затвор, за период од 10 дена до еден месец – до седум години затвор, за период над еден месец – од пет до 10 години затвор.

За „непослушност на наредбите на началникот како и за одбивање да учествуваат во воени или борбени операции, им се заканува затворска казна од две до три години“. Исто така, членот од Кривичниот законик на Руската Федерација за отежнувачки околности воведе извршување на кривично дело „во период на мобилизација или вонредна состојба, во војна или во услови на вооружен конфликт или борбени операции“.

Лидерот на Комунистичката партија Генадиј Зјуганов минатата недела изјави дека е потребна мобилизација на сили и ресурси во земјата.

Пратеникот на Државната дума од Единствена Русија Михаил Шеремет предложи да се прогласи „целосна мобилизација“, но Кремљ пред седум дена објави дека не размислува за тој чекор.

Шефот на Чеченија Рамзан Кадиров ги повика регионите да не чекаат прогласување на вонредна состојба и да започнат локална мобилизација за помош на државата во воената операција во Украина.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO