Потезите на САД кои водат кон вклучување во хибридна конфронтација со Русија во контекст на Украина, може да доведат до ескалација и директен воен конфликт на нуклеарните сили. Ова го соопшти руската амбасада во Вашингтон.

Во дипломатската мисија посочија дека обрнале внимание на реториката на американската администрација дека активностите на Русија наводно не соодветствуваат со статусот на одговорна нуклеарна држава.

Амбасадата смета дека е страшно да се слушаат обвинувања против Русија поради неодговорност во нуклеарното поле од земјата која фрли нуклеарна бомба врз цивили во Хирошима и Нагасаки.

Во соопштението се додава и дека активностите на Соединетите Американски Држави без водење сметка за интересите и безбедноста на другите земји придонесуваат за зголемување на нуклеарните ризици.

Во руската амбасада го советуваа Вашингтон „поблиску да ја разгледа сопствената политика во нуклеарната сфера, наместо неосновано да ги обвинува оние земји чии ставови за светскиот поредок не се совпаѓаат со американскиот“.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO