Косовскиот премиер Аљбин Курти изјави дека нема можност за дестабилизација на ситуацијата на Косово поради почетокот на имплементацијата на одлуката за реципроцитет со Србија во однос на документите кои косовската страна ќе почне да ги спроведува од утре.

„На политичката сцена има многу политичари и функционери кои се предводници на страв и заплашување. „Мирот, демократијата, владеењето на правото немаат алтернатива, затоа сакам, верувам и работам утре сè да помине без проблеми“, рече тој на прес-конференцијата по седницата на Советот за безбедност на Косово.

Тој рече дека граѓаните на Србија кои влегуваат во Косово ќе добијат посебна декларација со која се заменуваат личните документи за време на нивниот престој во Косово.

„Србија веќе 11 години се однесува на ист начин со секој граѓанин на Косово кога ќе ја премине границата и ќе оди во Србија. Нема простор за тензија, нема можност за дестабилизација. Затоа што се прави нешто што е легитимно, легално. Оние кои зборуваат за насилство, блокади, дестабилизација и тензии зборуваат за себе, а не за нас“, рече Курти.

Може да jа лаjкнете ФБ страницата на ТАТКОВИНА тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO