Jас велам, дека од различни говори на населението на Балканскиот Полуостров, кое долго време се нарекувало со етнонимот „бугарски“, тоа е вистина, произлегле заедници со различни историски судбини, протекле процеси на различно формирање на литературни јазици, на различни кодификации, и на крајот се оформиле два јазика. Толку е едноставно.
Ова го изјави проф. Александар Ќосев, член на Клубот за бугарско-македонско приjателство во студиото на „Добро утро, Европа“.

Според неговите зборови, официjалниот јазик на РСМ не е дијалект на бугарскиот, бидејќи служи за сите сфери на општествениот живот.

Според него, Бугарија започнала процес на интеграција на Западен Балкан, а потоа го запрела.

„Зошто го запревме и што излезе од тоа? Една политика се оценува според нејзините резултати“, истакна доцентот и додаде дека резултатите биле речиси „катастрофални“.

„Јас не велам дека во Скопје нема луди луѓе. Напротив, ги има многу. Ние дадовме можност, на тие кои се најрадикални, најлуди, да прогласат мислење кое, општо кажано, е повикување на стари историски митови и трауми. Дозволивме јазикот на историските митови и трауми да го завладее бугарскиот и македонскиот политички простор“, коментираше проф. Александар Ќосев, од Клубот за бугарско-македонско пријателство.

Според Ќосев, од тоа произлегува непријателство за кое ќе бидат потребни децении за да се надмине.

Професорот е на мислење дека во поставувањето услови од Бугарија кон РС Македонија има туѓи интереси кои имаат за цел да ја спречат интеграцијата на Западен Балкан.

„Од самиот почеток сум против ветото. Тоа беше лош политички инструмент и доведе до лоши политички резултати“, смета универзитетскиот професор.

Вклучувањето на Бугарите во уставот на РСМ го дефинираше како „минимален успех“.

Дури и да ги смениме учебниците, процесот на нормализирање на односот на одредени слоеви од македонското општество кон Бугарите ќе трае со години, ако не и со децении“, посочи универзитетскиот професор.

Според Ќосев, ветото е причина да се скараат „двата братски народи“, а во тоа е вмешана и руската геополитичка интрига.

„Тоа е целенасочена политика за дестабилизација на Балканот и нивно оттргнување од сферата на европското влијание. Толку е јасно“, кажа уште тој.

На прашање за говорот на омраза кон Бугарија и потребата од отворање на комунистичките досиеја во С Македонија, проф. Ќосев одговори:

ЌА не е ли добро да признаеме дека имаме одредени упрањуњаѝки гревови за време на окупацијата на Македонија? Не е ли добро да се извиниме, дека сме ги депортирале Евреите од македонските земји итн.?“

„Ако треба да има процес на историско помирување и вистинска историска анализа, тоа без сомнение треба да се случи и од двете страни“, потенцира професорот.

Тој е на мислење дека нашите учебници треба да се препишуваат во духот на „модерен, отворен, граѓански, толерантен“ патриотизам кој бара контакти со соседите и е европски, „северен атлантски ако сакате“.

Целиот разговор погледнете го во видеото.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO