1872 година во Либјахово е роден Борис Сарафов (1872-1907). Борис Сарафов е деец на национално-ослободителните борби на бугарите во Македонија и Одринско. Брат е на Крстјо Сарафов, познат бугарски актер. Борис Сарафов завршува во бугарската машка гимназија во Солун (1890) и на Военото училиште во Софија (1893). Служи како офицер во Белоградчик. Војвода е на чета во четничката акција на ВМОК (1895). Од мај 1899 до март 1901 година бил претседател на ВМОК. Соработува со Гоце Делчев и Ѓорче Петров – задгранични претставници на ВМОРО во Бугарија. Тој е началник на Генералштабот на востанието во Битолскиот револуционерен округ за време на Илинденско-Преображенското востание. Во 1903-1904 патувал низ Европа и ги популаризирал идеите и работата на ВМОРО. Учествува на Рилскиот конгрес (1905) како претставник на Битолскиот револуционерен округ. Избран заедно со Иван Гарванов и Христо Матов на задграничното претставителство на ВМОРО во Бугарија. Борис Сарафов е убиен заедно со Иван Гарванов од Тодор Паница во Софија на 28-ми ноември.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO