Франција направила нов, компромисен предлог кон Бугарија и Северна Македонија за решавањето на спорот за ветото.

Тој не се разликува од првото и целосно ги штити правата на малцинствата во Заедницата, вклучувајќи ги и Бугарите. Ова во специјалното интервју за „Добро утро Европа“ го соопшти француската амбасадорка во Бугарија, Флоренс Робин.

Според неа, документот е идентичен со првиот, веќе изгласан во бугарскиот парламент и нема потреба од ново разгледување.

Париз не укажувал притисок врз Бугарија во спорот, категорична беше амбасадорката Робин.

Буквално на последниот ден од нашето претседателство со Советот на ЕУ, Париз направил нов предлог кон Софија и Скопје за прашањето за ветото. Документот е изржан во духот на претходниот договор, кој бугарскиот парламент веќе го изгласа и нема потреба повторно да се разгледува. Ова во „Добро утро Европа“ го соопшти француската амбасадорка во Бугарија, Флоренс Робин.

Ова е компромисен предлог. Тоj не го преразгледува, туку го прецизира претходниот документ. Воспоставивме рамка за добрососедство во односите меѓу двете држави и ја потврдува посветеноста на Северна Македонија во заштитата на правата на малцинствата и заедниците, изјави Флоренс Робин, амбасадор на Франција во Бугарија.

Амбасадорот Робин се прашува зошто Скопје тврди дека таканаречената втора верзија на францускиот предлог е подобра од првата. Таа беше категорична дека токму ЕУ ќе биде гарант за исполнување на условите од страна на С Македониjа.

Како ЕУ ќе го гарантира тоа? Преговорите не се започнати. Советот на ЕУ годишно го оценува напредокот на Северна Македонија. Програмата за напредок ќе биде оценета од секоја земја-членка. Ние ќе гарантираме, кажа Флоренс Робин, амбасадор на Франција во Бугарија.

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO