Опис: Ужасите кои 11 македонски селани ги доживеале во српските затвори откако биле затворени и измачувани од србите затоа што биле „помагачи на ВМРО“.

„1. Кральо Марков. В общината много бит. Обесен за мишниците на една греда. Бит е по корема с тояга. Лежал с в дърварника 9 вечери. Бит е с тояги и обесена му е стомна за тестикюлите. Изпитал всички видове мъчения така, че на десетия ден живота му бил в опасност, плюл и пикал кръв и не могъл да се движи.

2. Кузе Николов, 50 годишен. В началото държан 7 дена гладен и 6 дена лежал в дърварника гол. Когато наредникът му е дал парче хлеб, хвърлил го, казвайки, че нема какво да признава. Турили го две вечери в нуждника и като го изваждат запалват една чиния с изтрити червени чушки под носа му. Бил го лекарът Миятович с гърбач.

3. Иванчо Тасев бит като Кральо Марков така страшно, че на десетия ден бил тежко болен, плюл н пикал кръв. На 11-ия ден живота му бил в опасност, откарват го в болницата, дето след некой ден умира…“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Весник „Македонија“, излегувал во периодот 1926-1934 година, бил најраспространетиот и највлијателниот бугарски весник во тоа време меѓу македонската емиграција во Бугарија. Близок до круговите на ВМРО, по чија иницијатива весникот започнува да излегува.

Меѓу директорите на весникот биле:

Георги Кулишев – бугарски политичар и новинар, министер за надворешни работи на Царстњо Бугарија од град Дојран, Вардарска Македонија;

Симеон Евтимов – револуционер и новинар од ВМРО од село Емборе, Кајларско, Егејска Македонија;

Димитар Талев – истакнат бугарски писател и новинар од Прилеп, Вардарска Македонија.

Уредници на весникот биле:

Јордан Бадев – бугарски литературен критичар, публицист и новинар, деец на ВМРО од Битола, Вардарска Македонија;

Крстјо Велјанов – бугарски новинар, писател и револуционер на ВМРО од Крушево, Вардарска Македонија;

Васил Пундев – бугарски публицист, литературен историчар и критичар, масон, револуционер на ВМРО од Дупница;

Никола Џеров – писател, поет, преведувач и публицист од Софија.

За да ја прочитате статијата кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO