Соединетите Држави ги поддржуваат напорите на владите на Бугарија и Република Северна Македонија да работат заедно со ЕУ за решавање на билатералните проблеми. Ова за БНТ е наведено во писмен одговор од Амбасадата на САД во Софија.

Поводот е материјал со американскиот заменик државен секретар за Западен Балкан Габриел Ескобар на ʺГласот на Америкаʺ, во кој тврди дека американската амбасада во Софија и бугарската влада работат на решавање на прашањата за „македонското малцинство“ во Бугарија. .

Амбасадата соопшти дека интервјуто довело до некои заблуди за американската политика во регионот.

ʺАмериканската влада не ги подигнувала овие малцински прашања пред бугарската влада. Нашите дискусии со бугарската влада се фокусирани на нашата заедничка визија за посилна, попросперитетна и обединета Европа преку интеграција на сите нејзини делови, вклучително и Западен Балкан. се вели.во одговорот.

БНТ располага со целосен запис од интервјуто, во кое се гледа дека зборовите „македонско малцинство“ се појавуваат во новинарското прашање, а не во одговорот на Ескобар.

Тој го пренасочува прашањето кон Амбасадата на САД во Бугарија и изјави дека САД и Бугарија имаат плодна и важна соработка.

 

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO