Зближувањето меѓу Еди Рама и Александар Вучиќ не е ʺздраво“, изјави за ʺРадио Слободна Европа“, Едвард П. Џозеф, предавач на Универзитетот Џон Хопкинс во Вашингтон.

ʺИмено, треба да се потсети дека Голема Србија води кон создавање на Голема Албанија и обратно. Ова е многу опасна динамика и се прекршува на Косово на реката Ибар. Регионалниот економски пазар е многу важен за сите земји, но не може да се постигне без европски „демократски вредности. Напротив, тоа може да биде опасно“, рече Џозеф.

Тој посочува дека економската нормализација, следејќи го пристапот на Трамп, дава одредени придобивки.

ʺНо, вистинската пречка за економскиот раст во регионот е од политичка природа. Ако оваа иницијатива беше толку добра и беше само за заработување на пари, Црна Гора, Косово и БиХ ќе се приклучеа на ʺОтворениот Балкан“, вели Џозеф, кој учествуваше  во меѓународните мисии во БиХ, Косово и Северна Македонија“.

Според него, Вучиќ ја претставува Србија како клучен западен партнер во регионот, иако тоа не е.

Всушност, тоа е фактор на дестабилизација. Не можете да бидете партнер на Западот и во исто време да го промовирате ʺсрпскиот свет“, бидејќи овие две работи се некомпатибилни. Не можете да бидете западен партнер додека го промовирате Кси Џинпинг и Владимир Путин Русија“, рече Џозеф.

Тој додава дека Србија не може да биде вистински кандидат за членство во ЕУ, додека нејзин најблизок партнер е Унгарија со нелиберален режим кој ги поткопува вредностите и интегритетот на европскиот блок.

Според него, Западот го толерира ваквото однесување на Србија поради влијанието врз Косово, бидејќи пет членки на ЕУ, од кои четири се и во НАТО, не го признаваат Косово.

ʺАко тие четири земји (Шпанија, Грција, Романија и Словачка) го признаат Косово, Србија ќе остане без овој инструмент“, рече Џозеф, додавајќи дека многу од овие оценки се содржани во претстојниот извештај од експерти од Србија, Косово и од пете ЕУ членки кои не го признаваат Косово.

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO