Фото: Роjтерс

Европа ризикува во следните два месеца да остане без гас поради студеното време и малите резерви од синото гориво, пишува Блумберг.

Авторите на написот забележуваат дека предусловите за кризата со горивото се преминот кон обновливите извори на енергија и намалувањето на локалното производство на природен гас. Како резултат на тоа, производството на електрична енергија во европските земји минатата година падна поради нестабилната енергија на ветерот и сончевата енергија.

ʺНи претстојат два од најстудените месеци во зимата и затоа постојат стравувања дека Европа може да остане без гас”, се наведува во написот.

Од своја страна, Масимо Ди Одоардо, потпретседател на консултантската фирма „Вуд Мекензи”, го посочи, според него, единствениот излез од ситуацијата. „Не е сосема јасно како може да се надополнат резервите на гас без дополнителни испораки од Русија преку „Северен тек 2″ или преку сегашните рути”, рече Ди Одардо.

Цената на гасот во Европа од изминатата пролет нагло порасна, при што просечната цена на TTF се движеше меѓу 250 и 300 долари за илјада кубни метри. Во последните денови од летото, цената за договоро за ден надмина 600 долари, а на почетокот на октомври на повеќе од илјада долари. Веќе во декември цитатите се удвоија. Вака постојано високите цени не се забележани во историјата на гасните центри од 1996 година.

Експертите растот на цените го припишуваат на неколку фактори: ниските нивоа на вработеност во подземните капацитети за складирање гас во Европа, ограничувањата во снабдувањето од страна на главните добавувачи и големата побарувачка за течен природен гас (LNG) во Азија.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO