Евентуалниот успех на преговорите меѓу Софија и Скопје ќе биде комплексен резултат на акцијата, конфронтацијата и желбата за компромиси на различни фактори. На прво место тоа се владите, но и доминантниот дел од политичката класа во Република Бугарија и Република Македонија, вели бугарскиот историчар Стефан Дечев во разговор за „Локално“, анализирајќи како би се решил спорот меѓу двата соседи, за да не остане „замрзнат“.

Според него, јавното мислење во двете земји, особено новинарите и медиумските работници, треба да покажат зрелост, иако вели, „ова ќе биде тешко бидејќи образованието ги научило на различни работи“.

ʺНајважно ќе биде да се врати целосно изгубената доверба меѓу Софија и Скопје, особено по летото и есента 2019. Бугарската страна во моментов не верува дека македонската страна сака да направи нешто со историјата и дека сака да ја промени.Од друга страна, македонската страна не верува во бугарското, дека нема амбиции за одмазда и повторно бугаризирање, дека всушност ја признал и државата и нацијата. и јазикот. Во Скопје не веруваат дека сите во Софија го сфатиле ова сериозно. Во Софија, пак, не веруваат дека македонските историчари некогаш ќе се збогуваат со митологијата и навистина стручно ќе погледнат или на Самуиловата држава или на заедничката историја со Бугарија од времето на преродбениците и револуционерите. Не случајно мислам дека претседателот Стево Пендаровски зборовите на Кирил Петков ги толкува како вртење грб на минатотоʺ, смета Дечев.

Целиот коментар на историчарот Стефан Дечев за ЛОКАЛНО, може да го погледнете ТУКА.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO