„Сметам дека решението на спорот со Бугарија е во заеднички интерес на двете држави. Ако таа стане спонзор на Македонија на европскиот пат, от тоа, сигурно  и таа ќе има корист. Ги разбирам нивните забелешки и научни аргументи, но кога зборуваме за ʺдобрососедски односи“, тие треба да покажат сила за надминување на овој спор. Историјата не треба да биде проблем на географијата, а уште помалку кочница за интеграцијата. Нашиот европски пат ќе биде подолг и ние можеме во од да ги решаваме некои недоразбирања, но во никој случај не се согласувам дека блокадите се решение за тоа”, коментира лидерот на Алтернатива во интервју за Политика во однос на бугарско-македонскиот спор.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO