Специјалниот пратеник на Република Северна Македонија за Бугарија Владо Бучковски изрази уверување, коалициските преговори во Бугарија да доведат до формирање влада која ќе почне да работи на решавање на спорните прашања меѓу Софија и Скопје.

ʺВерувам дека промените што ги ветија тандемот Петков и Василев имаат сериозно позитивно влијание врз македонската јавност. ʺМеѓу нас е нарушена довербата, како што велите вие, и ни треба силна верба дека можеме да постигнеме решение“, рече тој за БНР, мислејќи на лидерите на ʺПродолжуваме со промената“.

Бучковски го коментираше и претстојниот состанок на Европскиот совет во декември:

ʺНа масата се проблемите, треба да се бара компромис. Јас сум убеден дека можеме да го постигнеме. Колку брзо? Тоа е прашањето на кое во овој момент немам одговор“.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO