Фото: Роjтерс

Во последниот момент, успеавме да ја одложиме точката за започнување преговори со Северна Македонија токму на оваа средба, изјави претседателот на Бугарија Румен Радев на влегување во Европскиот совет:

ʺПоследните месец и половина, Бугарија беше под неверојатен притисок од европските партнери, точно на денешниот совет да се даде старт за започнување на преговорите за членство на Република Северна Македонија. За време на минатиот совет, во мај, ја најдов Бугарија во изолација, посочувана со прстот и обвинувана за блокирањето на преговорите со Северна Македонија и Албанија. Но, да кажам дека службената влада вложи големи напори да ги надомести годините “.

Бугарија има јасна позиција за наоѓање на решение за проблемот и држи на надежни гаранции за одржливи и неповратни резултати во билатералните односи, нагласи шефот на државата.

ʺВреме е да излеземе од фамилијарната дипломатија пред камерите и да се фокусираме на прагматичните решенија“, рече тој.

Претседателот Радев меѓутоа предупреди да не бидеме наивни, бидејќи притисокот врз Бугарија ќе продолжи.

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO