На почетокот на изборната кампања во Бугарија, коалицијата ГЕРБ-СДС добива поддршка од 20,3% од гласачите кои цврсто решиле да гласаат, додека ʺИма таков народ“ е со 18,2 проценти, покажува истражувањето спроведено од ʺАлфа Рисрч“ во периодот 30 мај – 7 јуни меѓу анкетирани 1007 полнолетни граѓани. Информациите се собрани преку директно стандардизирано интервју со таблети.

Во моментов, БСП е трета политичка сила со 14,4%, а ʺДемократска Бугарија“ е четврта со 11,9. ДПС има 9,9% и ʺИсправи се! Мутри надвор “- 5.3.

Коалицијата ВМРО-НФСБ – ʺВолја“ – ʺБугарски патриоти“ досега останува под прагот за влегување во Народното собрание со 3,4 проценти.

Следат ʺПреродба“ со 2,8%, ʺЛев сојуз за чиста и света република“ – 1,8, ʺБугарско лето“ – 1,1.

Социолозите коментираат дека скратувањето на разликата помеѓу ГЕРБ и ИТН главно се должи на одливот на гласачи од партијата на Бојко Борисов.

53,2 „од гласачите изјавуваат дека се решени да гласаат, 15,5“ се двоумат, а 31,3 проценти декларираат дека нема да одат на гласање.

Очекувањата на мнозинството од бугарите се следниот парламент да формира влада. Макар што позитивните оценки за службената влада доминираат над негативните (33,1%: 23,0%), мнозинството имаат противречно мислење (43,9%) за неа. Кое исто така го мотивира ставот за избор на редовна влада со функционален парламент.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO