Опис: Статија на д-р Борис Светиев од Битола за Даме Груев публикувана во весникот ʺПелистер ехо“, година I, број. 4, Битола, 24 јануари 1942 година

„Най-блестящото дело на Дамян Груев е Илинденското възстание. То е и най-големата проява на борческият дух на македонският българин. Само един такъв самоотвержен народ – какъвто беше македонският българин, воден от един първоапостол като Д. Груев, можеше да се хвърли в огъня на сигурна смърт, защото знаеше че само чрез смъртта се отива към възкресение. Преди 35 год. Дамян Груев падна убит от турците при с. Пусиново – Малешевска околия. Неговото име през сръбско робство беше сигнал за нови бунтове. Днес, когато делото му е вече осъществено, неговото име е предмет на религиозно преклонение. В ново българската история, името на Д. Груев, великият син на Македония, вдъхновеният учител и водач на македонският българин ще бъде записано, заедно с името на апостола Левски, като безсмъртен борец за свобода и благоденствие на целокупната българщина.“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Родениот во 1903 година во град Битола, Борис Тодоров Светиев е бугарски општественик и револуционер на Македонската младинска тајна револуционерна организација. Тој е еден од осудените на 5 години строга затворска казна со тешки окови на Скопскиот студентски процес од 1927 година. Во пресрет на влегувањето на бугарската војска во Македонија во 1941 година, Светиев станува еден од основачите на бугарските акциони комитети во областа. По преземањето на власта во 1945 година, комунистите го апсат и повторно осудуваат на долгогодишен затвор. Ослободен е во 50-тите години на XX век и успева да се занимава со медицина до крајот од животот.

Извор: Библиотека Струмски

 

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO