Фото: Роjтерс

ʺНовинарите продолжуваат да работат во тешки услови под зголемен финансиски и политички притисок, надзор, произволни ефективни пресуди и насилство при извршување на нивните должности“, ова се вели во изјава на Советот на ЕУ пред утрешниот Светски ден на слободата на говорот.

Во него се наведува дека според податоци на УНЕСКО од 2020 година се убиени 76 новинари, многу се уапсени, прогонувани и заплашувани.

ʺОсобена загриженост претставува насилтвото, основано на полот, насочено кон жените новинари“, се додава во документот.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO