Опис: Климент Шапкарев е соученик и личен пријател на Гоце Делчев. На 6 мај 1934 година, тој раскажува сказна за Гоцевското утро, дадено од Пловдивското македонско добротворно друштво ʺГоце Делчев“. Сказната е издадена како брошура по едногласна желба на присутните тоа утро.

Извор: Скенирана од оригинален примерок

Автор: Родениот во Охрид Климент Кузманов Шапкарев (1875-1949, Битола) е просветен деец и револуционер на ВМОРО. Син е на истакнатиот охридски етнограф и фолклорист Кузман Шапкарев. Климент Шапкарев учи во Солунската бугарска машка гимназија и членува во тајниот револуционерен кружок заедно со Гоце Делчев. Секретар е на Одринскиот окружен комитет на ВМОРО. За време на војните за национално обединување (Балканска, Меѓусојузничка и Прва светска војна) е дел од бугарската армија и е наградуван со медали за храброст.

За повеќе информации за авторот ТУКА

За да ја прочитате книгата, кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO