Опис: Славчо Ковачев во поддршка на идејата за автономија на Македонија и кои се Македонците, ја пишува статијата ʺМакедонското дело (наместо програма)“ објавена во весникот „Автономна Македонија“, година I, број 1, Софија, 1 декември 1920 година

„Нека всички се изпълним с духа на великите македонски борци Гоце Делчев и Дамян Груев и други, които със своята кръв осветиха братството между всички народности в Македония и оставиха като свещен завет автономията на Македония; нека по-скоро всички македонски братства обсъдят зрело повдигания от нас въпрос и решат да се свика нов велик конгрес, който да преустрои македонската емиграция, като сгрупира в един могъщ съюз всички македонци – българи, власи, албанци, евреи, турци и др. и да постави на чело на нея всецело предани и истински въплотители на автономната идея!“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Родениот во Скопје (1875 – 1924, Софија) Владислав (Славчо) Ковачев во семејството на штипскиот револуционер Михаил Ковачев е офицер на Бугарската армија, секретар и војвода на ВМОК во Малешевско и Кратовско, раководител на македонската федеративна организација и учесник во Илинденското востание во Штипско.

За да ја прочитате статијата, кликнете ТУКА

Извор: Библиотека Струмски

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO