Известувачот за Република Северна Македонија во Европскиот парламент, Илхан Ќучук, изрази надеж дека земјата ќе го возобнови конструктивниот дијалог со Бугарија. Пред пленарната сала, тој истакна дека имаме потреба од повеќе мостови, кои да не поврзуваат наместо од sидови, кои да не разделуваат:

ʺКога една доверба е нарушена, таа несомнено треба да биде вратена. И најдобриот начин за тоа е да се вратиме на темелите на договорот. Само тој ќе ни даде можност да нацртаме патна карта на регионот, кој неизбежно е поврзан со интеграцијата на сите земји во Европската унија “, кажа Ќучук.

ʺОт тоа ќе спечели регионалната соработка, со тоа ќе спечелат добрососедските односи, от дота ќе спечели и целата Европска унија“, додаде тој.

Во моментов европратениците разговараат за извештаите за напредокот на патот кон ЕУ на Србија, Косово, Албанија и Северна Македонија. Гласањето за нив се очекува денес.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO