Фото: Роjтерс

Каналите во Венеција пресушија, а чамците и гондолите остануваат неподвижни откако нивото на водата достигна само 48 сантиметри. Причината е осека.

Саканата од целиот свет Венеција треба постојано да одржува кревок баланс помеѓу плима и осека, а нивото на водата во каналите се менува за околу половина метар.

Поплавите се честа појава за градот, изграден на мали острови во лагуна на североисточниот брег на Италија.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO