Петтата генерација на мобилни мрежи е секако една од „жешките теми“ за кои се дискутира во медиумите и јавниот простор уште пред почетокот на нивната имплементација. Голем број на европски и глобални организации продолжуваат да го проучуваат влијанието на 5G технологијата врз здравјето и животната средина.

„Според Светската здравствена организација, во однос на проценката на влијанието на технологијата 5G, спроведени се голем број студии во врска со негативните ефекти на електромагнетните полиња врз здравјето, но досега не се утврдени несакани ефекти врз здравјето со изложеноста на безжични технологии “, напиша бугарскиот министер за здравство Кирил Ананиев во писмен одговор од парламентарната контрола.

Заклучоците се засноваат на истражување на целиот спектар на радиофреквенција, а некои се однесуваат на фреквенциите што треба да ги користи 5G. Досега, многу од нив се завршени и не ги потврдуваат штетните ефекти и ризиците по здравјето.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO