На 30 април го славиме Меѓународниот ден на џезот. Датумот на празникот беше официјално избран во 2011 година од УНЕСКО.

Меѓународниот ден на џезот има за цел да промовира интеркултурен дијалог за да се елиминираат расните тензии, да се обезбеди родова еднаквост и да се подобри улогата на младите во социјалните промени.

Традиционално, празникот се слави со многубројни музички настани низ целиот свет. Голем настан требаше да се одржи во Кејп Таун. Сепак, поради епидемијата COVID-19, традицијата ќе мора да се промени. Одбележувањето на Меѓународниот ден на џезот ќе се претвори во виртуелен формат.

Интернет-концертот ќе започне во 15 часот по источно време.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO