Ако астероид удри во Земјата, тоа нема да го уништи човештвото ако некои луѓе претходно се префрлиле на Марс, но дури и таму се изложени на ризик од гравитативно нарушување од страна на Јупитер.Ова го изјави Максим Литвак, раководител на лабораторијата за неутрони и гама спектроскопија на Институтот за РАН.

„Во однос на глобалната катастрофа, кога астероидот ќе се сруши на Земјата, дел од цивилизацијата може да се спаси ако живее на Марс“, рече тој.

„Но, во случај на гравитациони нарушувања предизвикани, на пример, со нарушување на орбитите на планетите како Јупитер, како што претходно се тврдеше, објектите во астероидниот појас можат да се повлечат кон внатрешниот сончев систем, кој, како шрапнел, ќе сруши сè, а веројатноста дека тие ќе паднат не само на Земјата, туку и на Марс може да биде многу голема “, додаде научникот.

Покрај тоа, според него, ако Сонцето се изгаснело, човештвото, доколку сè уште би постоело во тоа време, исто така не би опстанало на Марс, затоа што скоро целиот сончев систем би исчезнал.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO