Најбогатиот граѓанин во државата е жителка на Скопје која, во 2018 година ја има остварено и највисоката капитална добивка во последните десет години. Бруто приходите што ги пријавила се околу 17,5 милиони евра. Втор на листата со остварен годишен бруто приход од седум и пол милиони евра , исто така, е жител на Скопје. Во првите десет со пријавени највисоки бруто приходи во 2018 година се и жител од Гевгелија, Струмица и Тетово. Ова се податоци што денеска на прес-конференција ги соопшти директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска.

Според претставените податоци, највисоката годишна бруто плата е исплатена во секторот здравство во износ од три милиона евра, а на листата на највисоки рангирани бруто плати и се платите исплатени во секторот трговија со тутун и тутунски производи, компјутерско програмирање, производство на метални производи, аптеки и изградба на станбени и нестанбени објекти. Кај самостојните вршители на дејност доминираат оние од Скопје со приход од кои највисокиот износ е околу 760 000 евра. Во 10- те топ рангирани се и адвокати, нотари, извршители и угостители.

По основ на пензија, пензионер од Скопје има највисок бруто приход по овој основ во износ од 94 800 денари. Најстариот жител кој остварил приход од над 16 000 евра има 99 години, а над 160 000 евра има 93 години. На листата со приходи оставрени над 16 000 евра по основ на дивиденда е и лице родено во 2018 година, а во групата над 160 000 евра најмладото лице има 21 година.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO