Николај Ѓауров, еден од најголемите светски оперски изведувачи на сите времиња, ги пее „Хайдушки песни“ од големиот поет Пејо Јаворов, посветени  на Гоце Делчев – титан на бугарските национално-ослободителни борби во Македонија и Одринско.

 

Текст на песната:

Ден денувам – кътища потайни

нощ нощувам – пътища незнайни;

няма тато, нито мама –

тато да ругае,

мама да ридае…

Леле моя

ти Пирин планино!

Море черно

цариградско вино.

С враг врагувам – мяра според мяра,

с благ благувам – вяра зарад вяра;

нямам братец, ни сестрица –

братец да ме хвали,

а сестра да жали…

Леле моя

сабя халосия!

Море люта

одринска ракия.

Бог богува – нека си богува,

цар царува – века ли царува?

Нямам либе, първа обич –

мене да очаква

и да ме оплаква…

Леле моя

пушка огнебойка!

Море тънка

солунска девойка.

 

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO