Океанските води се искачија минатата година, а стапката со која тие се загреваат се забрзува, открива нова студија. Истражувачите ги нарекоа новите податоци „дополнителен доказ за глобалното затоплување“.

Океаните се потопли од кога било – и тие се затоплуваат побрзо, се вели во новата студија објавена во кинескиот магазин „Advances in Atmospheric Sciences“.

Студијата го илустрира влијанието на затоплувањето, предизвикано од човекот врз Земјите води и покажува дека зголемувањето на нивото на океанот и неговата оксидација може брзо да доведат до опасни климатски промени бидејќи океаните продолжуваат да апсорбираат вишок топлина.

Како што се забрзува глобалното затоплување, се зголемува и нивото на морето.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO