Црна Гора има повеќе банкарски сметки од жители, со повеќе од еден милион депозити што ги чуваат 71 граѓани на земјата, покажуваат податоците на Црногорската Централна банка.

Правните лица или 62 црногорски компании најавуваат дека имаат пари на своите сметки во странство за вкупна вредност од 12,7 милиони евра.

Не е познато од кои области се овие компании и колку Црногорци имаат сметки во странство бидејќи не се бара да ги пријавуваат.

Според најновите податоци, на крајот на август, депозити со повеќе од еден милион евра имаат 71 граѓани, а на врвот е лице кое поседува 32 милиони евра, кој е државјанин на Црна Гора, а не странец, јавуваат националната телевизија.

Странски државјани во Црна Гора учествуваат со 460,3 милиони евра, странски компании со 283,5 милиони евра, финансискиот сектор со 7,1 милиони евра и странски невладини организации 3,57 милиони евра


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO