Опис: Еден интересен разговор на хрватскиот амбасадор во Софија Владимир Жидовец со Симеон Радев, проведен на 27 ноември 1941 година.

„Sa Srbima nema i ne može biti sporazuma. Ja poznajem dobro njihovu povijest i njihov mentalitet. Malo imade bugarskih političara koji dobro poznaju srpsku povijest i srpski narod, ali ja sam si dao truda da ih upoznam. Oni su, mogu reći, histerični. Oni su strahoviti megalomani i to je kod njih megalomanija na histeričnoj bazi…

Naši odnosi prema Rusiji i prema Srbiji vrlo su važni za bugarsku sudbinu, ali moram kazati da se je mnogo puta desilo da naši političari nisu razumjeli bit tih odnosa, te su zbog toga mnogo griješili u svojoj politici.

Teskoće u Makedoniji postoje, ali nisu ozbiljne, pa ako ne bude vanjskih promjena, bugarski će se režim brzo tamo ustaliti. Tamo imade pomuhamedančenih Bugara i ti će brzu dobiti nacionalnu svijest, a Vlasi koji su tamo, to su ostatci negdašnjih Ilira koji su poromanjeni još prije dolaska Slavena. Međutim, i njih ćemo asimilirati. Glede talijanske politike moram reći da je to problem za mene…“

Извор: Скенирано од оригинален примерок

Автор: Родениот во градот Ресен, Симеон Радев (1879-1967) е виден бугарски писател, дипломат, историчар, публицист и револуционер на ВМОРО,  заколнат за член на организацијата уште на 16 годишна возраст, лично од Гоце Делчев.

За повеќе информации за Симеон Радев тука

За да ја прочитате книгата кликнете тука

Извор: Библиотека Струмски


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO