Руски законодавец официјално ја покани шведската тинејџерка Грета Тунберг да одржи говор во парламентот во Москва во присуство на руски млади, пренесува Риа Новости. Заменик-претседателот на парламентарната комисија за природни ресурси Василиј Власов напиша писмо до Шведската амбасада во Русија, во кое jа покани Грета Тунберг:

„Јас сум свесен за загриженоста на младите во Русија за проблемот со екологијата на глобално ниво и колку е тешко за постарите политичари да прават компромис, дури и за толку важни прашања“, напиша Власов во писмото, кое исто така беше испратено до руските медиуми.

„Од свое име, ве поканувам да одржите говор пред руските млади во Думата на погоден датум за вас“, рече Власов во својата апликација до 16-годишната еко-активистка.

Василиј Власов истакна дека е најмладиот член на Руската дума и додаде дека се восхитувал на волјата Грета Тунберг, која се борела за планетата.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO