Пирински ајдуци го ослободија Банско од турското ропство. Реконструкција на настаните од октомври 1912 година бе[e апогеј на фестивалот ʺФолклорна магијаʺ- празник за народно творештво, кој се спроведува во Банско, соопштува дописникот на БГНЕС за регионот.

Ајдуците слегоа од гората, играа оро под придружба на гајда и со знамето со напис „Слобода или смрт“, во паркот во Банско се слушаа пукотници од пушки и пиштоли, ослободителите се качија на централната сцена на фестивалот, срдечно пречекани од благодарното население.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO