Во првата половина од 2019 година во Германија се испиени 140 милиони литри пиво помалку отколку во истиот период од минатата година, алармира „Ди Велт“. Високите резултати од 2018 година се поврзани со топлото лето и светското фудбалско првенство.

Во Германија, консумацијата на пенлива течност е значително намалена. За првите шест месеци од оваа година продажбата се намалила за 3% или 14,5 милиони каси.

Експертите од долго време не набљудувале толку сериозен спад. Во исто време, пивата класа премиум продолжуваат да се бараат од германскиот бургер.

Високите резултати од првото полугодие од 2018 година се објаснуваат со Светското првенство во фудбал. Таквите спортски форуми носат радост кај производителите на пиво, рече портпаролот на здружението на германските производители на пиво.

Придонес за повисоката консумација имаше и топлото лето. Тоа доведе и до недостаток на амбалажа кај производителите.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO