Заедничката историја и евроатлантската иднина на Скопје – копретседателот на бугарско-македонската комисија проф. Ангел Димитров и социологот доц. Огњан Минчев.

Професорот Ангел Димитров истакна дека проблемите на Грците и Бугарите во однос на македонскиот проблем се различни.

„Кај нас неусогласеноста во толкувањето на минатото е фундаментално, додека кај Атина и Скопје – тие се расправаат за нешто што е незаштитлво од македонска страна.

И кај нас е незаштитливо, но тоа не засега еден историски период. Спорот е уште од средниот век, кој е основа на оваа заедничка историја за која сега се разговара меѓу двете земји … за која се повикува на Договорот за пријателство и добрососедство, за која е создадена мешовита комисија „.

Според проф. Огњан Минчев, прво мораме да одлучиме што сакаме: да ги победиме Македонците или да ги разбереме. Тој потсети дека пред 30 години, кога ја признавме нивната земја, во бугарското општество преовладуваше во ориентацијата дека Македонците се Бугари. Но, без оглед на историската вистина, фактите за постоењето на денешна Македонија покажуваат дека е подобро да се разбереме со нив, посочи социологот.

„Ако не можете да решавате нешто денес, ќе треба да внесете нов фактор за да се обидете да го решите на малку поинаков начин – тоа е факторот време. Ставајќи се на местото на Заев, доц. Минчев рече дека мора „да ја спречи оваа антиквизација што ја спроведе Груевски“, бидејќи тоа е измислена приказна.

„Само што Заев е политичар и тој исто така има работа со јавното мислење. Во ова јавно мислење тој си создава непријатели меѓу оние кои ја одржуваа антиквизацијата. Идеологиите, особено националните идеологии се тромави суштества.

Тие многу бавно одат, имаат голема инерција и тешко се променуваат.“

Двајцата гости во студиото го обединија ставот дека Заев е важен и сигурен партнер за Бугарија, иако тој не е единствен во својот говор. Идеологии, длабоки ставови, митови, стереотипи не се менуваат од денес за утре, професор Димитров е убеден.

Погледнете го целиот разговор во видеото тука.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO