Работите во Македонија се движат во позитивна насока. Ова го кажа во предавањето „Ова утро“ на бТВ Мирослав Ризински – политички аналитичар и заменик-претседател на Бугарскиот културен клуб-Скопје (БККС), по повод одлуката на парламентот да продолжи со промена на Уставот и името на државата.

Според него до крајот на јануари треба сè да заврши во македонскиот парламент, по што се влегува во грчкиот парламент, за да се дојде до финализирање на сите клаузули од договорот од Преспа.

„Тоа е еден процес, зад кој не стојат само Македонија и Грција, а и ЕУ и Вашингтон и никој од овие силни актери на политичката сцена не би дозволил да биде изложен нивниот имиџ“, изјави исто Ризински.

Се чувствува влијанието на Русија во Македонија, но таа не решава, а македонските граѓани, истакна Ризински.

Бугарија требаше да има однос кон спорот за името. Спорот историски е бугарско-грчки, а и еден дел од регионот Македонија се наоѓа и во Бугарија, обрна внимание Мирослав Ризински.

Целото интервју со Мирослав Ризински за бТВ може да го проследите тука.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO