Во грчкиот медиумски и политички простор случајот со прогонетите руски дипломати на прв поглед изгледа како завршен, но по-скоро е пригушен од трагедијата со пожарите во последната недела. Тоа го коментира Бојко Атанасова, бугарски новинар во Атина, во емисијата „Светот е бизнис“ со водечкиот новинар Николај Крстев.

„во суштина никој не разбра што се случи, бидејќи самата грчка влада по скандалот не даде повеќе никаква информација. Единствено што успеавме да дознаеме, е дека се прогонети двајца руски дипломати и е забрането влегување во земјата на уште двајца руски државјани, бидејќи развивале шпионска дејност на територијата на Грција, финансирале солунски компании и се обиделе да поткупат грчки воени и луѓе на црквата преку Света Гора, за да го свртат грчкиот народ против договорот со Македонија, потпишан од премиерите Ципрас и Заев. Грците велат дека се снимени видео документи кои ја докажуваат оваа шпионска дејност, но работите завршија дотука „.

Според нејзините зборови од тогаш досега нема никаков друг одек на оваа тема во грчкото медиумски и политички простор.

Грците веруваат дека стратегијата за дејство на Балканот меѓу Путин и Ердоган целосно се преклопува и Турција во тандем со Русија се труди да ја опкружи Грција од север. Тоа ги загрижува и ја објаснува агресивноста на нивната реакција кон Русија, објасни новинарот.

Атанасова истакна дека Грција продолжува во согласност со долгогодишната нејзина политика да сака едни подобри односи, соработка со Русија и да промовира пријателството меѓу двата народа.

„Ова може да се случи само ако двете страни взаемно го почитуваат нивниот суверенитет“.

Видете повеќе во видеото.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO