Раководителот на Канцеларијата на НАТО во Скопје, поморскиот капетан Горазд Бартол во интервју за МИА изрази надеж дека следната година, кога Алијансата треба да одбележи 70 години од своето основање, пред седиштето на НАТО во Брисел ќе се вее и македонското знаме.

Словенечкиот капетан ја истакна важноста на конечното решавање на спорот за името со Грција како основна пречка за евроатланската интеграција на Македонија. Верува дека граѓаните на земјата ќе излезат и ќе гласаат позитивно на претстојниот референдум, нагласувајќи дека тие треба да ја искористат оваа историска можност за земјата.

„Би сакал да и честитам на владата, која постигна толку многу за толку кратко време. Не треба да заборавиме дека пред една година земјата беше на работ на голема внатрешна нестабилност. Но, на последниот самит на НАТО во Брисел, шефовите на држави и влади ја поканија земјата да ги започне преговорите за пристапување. Откако ќе завршат сите национални процедури и откако сите сојузници од НАТО ќе го завршат процесот на ратификација, Македонија ќе стане 30-ти член на НАТО.

Има јасно разграничување меѓу пристапни преговори со НАТО, кои разрешуваат некои важни прашања, но сепак треба да бидат завршени за неколку месеци и старт на преговори за членство во ЕУ, кои можат да продолжат многу долго време, дури и децении во некои случи. Затоа, важно е да се искористи вистинскиот термин – државата е поканета од НАТО да ги започне преговорите за пристапување, кои не се вистински преговори.

Што се однесува до прашањето колку време ќе продолжат преговорите за присоединување со НАТО, можам да ги потврдам прогнозите на Владата дека планираме да ги завршиме за неколку месеци. Многу сум задоволен што Преспанскиот договор и неговата имплементација, прашањето конечно ќе заврши. Конечно во земјата се активира работен комитет за интеграција на РМ во НАТО, кој не е во експлоатација од 2008 година, кога Македонија на самитот во Букурешт поради грчкото вето не доби покана за членство.

Формирањето на владата минатата година и политичката стабилизација по парламентарните избори во 2016 година беа многу позитивни чекори кон напредокот. Новата влада го објави членството во НАТО како главен приоритет и ја утврди потребата да се најде конечно решение за спорот за името со Грција. Таа, исто така, е посветена на забрзување на процесот на реформи во одбраната. Задоволни сме што соработуваме и го набљудуваме одличното раководење на вицепремиерот и министер за одбрана, Радмила Шеќеринска, која го започна процесот на стратегискиот преглед на одбраната.

Помошник генералниот секретар на НАТО за политика и безбедност Алехандро Алваргоназлес ќе го предводи тимот на НАТО за преговори за пристапување. Се разбира, тој ќе има силна поддршка од експертите на НАТО во седиштето во Брисел, како и на терен од Службата за врски на НАТО во Скопjе.

Важно е земјата да се ангажира за зголемување на буџетот за одбрана. Инвестирањето во одбраната е од клучно значење за НАТО, бидејќи треба да ја сочуваме нашата безбедноста во свет, кој станува непредвидлив.

НАТО е сојуз на вредности и е „зајакнување на силите“. Основните вредности на НАТО се врежани во Северноатлантскиот договор од 1949 година, а тоа се слобода, заедничко наследство и цивилизација на народите, засновани на принципите на демократија, индивидуална слобода и владеењето на правото. НАТО е постојана коалиција на слободните демократии – со сите политички, воени и дипломатски предности кои ги дава. Земјите кои се приклучиле кон Алијансата, ја зајакнуваат демократијата, безбедноста и обезбедиле поголема безбедност на своите граѓани. Членството во НАТО го зајакнува суверенитетот на земјата. Членството во НАТО има влијание врз економијата и го подобрува на рејтингот на земјата, која станува попривлечна за странските инвеститори и т.н .. Исто така, земјата ќе добие свое место на масата на НАТО и ќе може активно да учествува во обликувањето на политиката на НАТО.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO