Битолскиот натпис е натпис на старобугарски јазик од времето на Иван Владислав (1015 – 1018), последниот цар на Првото бугарско царство. Тој е меѓу најстарите бугарски натписи заедно со натписот на чаргубилја Мостич од 950 – 960 година, Самуиловиот натпис од 993 година и Варошкиот натпис од 996 година Првично, по нејзиното откривањето во 1956 година, плочата е изложена во Музејот. По поврзан со неа бугарско-југословенски скандал во 1970 година таа долги години се наоѓа во трзорот на Битолскиот музеј и не е изложена за посетителите. Од 90-тите години на минатиот век камениот блок е изложен во музејот во салата за средновековна историја на градот, но без никаков објаснителен текст. На сајтот на музејот плочата е опишана како една од најзначајните наоди од нејзиниот период.

Во врска со Битолскиот натпис Коста Филипов , новинар на БНТ го созадава филмот ̎Каменот на стравот” во кој главен хероj e денес починатиот Панде Ефтимов.

Филмот во целост може да го погледнете тука.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO