Ние се наоѓавме во длабока криза. Во текот на две и пол години добиваме условна препорака, но по сè што се случи вистински ги отвораме сите порти.

Ова го изјави македонскиот премиер Зоран Заев пред босанската ТВ1. „До денес ги отворивме сите перспективи. Постојат сериозни позитивни препораки за целиот регион, вклучително и за Македонија. Владата го усвои планот“ 3-6-9 месеци „. Тој предвидува да ги извршиме сите неопходни реформи, кои се важни зa нашите граѓани, но и за нашата европска перспектива. Ние сакаме да ја продлабочиме соработката во целиот регион и со сите наши соседи. Веќе одлучивме или пак сме пред решавање на прашањето со Бугарија. Имаме проблем со нашиот јужen сосед Грција околу спорот за името на Република Македонија „, рече уште Зоран Заев и додаде: Н ие веруваме дека постои решение и на овој овој проблем.

„Длабоко сме убедени дека навистина може да има само добри работи, како за двете држави, така и за целиот регион, ако јa подобриме соработката. Јaс велам така – Западна Европа ќе нe почитува повеќе ако ние соработуваме. Тоа е повеќе од јасно „, појасни македонскиот премиер Зоран Заев.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO