Македонија е пример за тоа како една држава може да биде предмет на двојни стандарди, кои граничат со лицемерие. Ова го изјави македонскиот претседател Ѓорге Иванов на отворањето на Форумот „Кран-Монтана“, кој се одржува во Барселона.

Според него, во случајот со Македонија не се почитува меѓународен договор склучен со соседна држава и тоа под услов дека има решение на Меѓународниот суд во Хаг, што „сите го игнорираат“. Тој исто така изјави дека Македонија направила многу за европската безбедност, но се уште се третира како трета страна и дури има ограничен пристап до некои алатки за безбедност на ЕУ.

И покрај тоа Иванов посочи дека останува оптимист и се надева дека ЕУ и НАТО, како и земјите од регионот, ќе извлечат поуки од погрешниот однос кон Македонија.

„Миграциската криза ги убеди и најголемите скептици во две работи – прво, мала територија не значи незначајна територија и второ, мала земја не значи мала улога во меѓународните процеси. Изборот на Македонија беше хуманост, правичност и еднаков третман кога станува збор за хуманитарниот аспект на миграциската криза, како и решителност и поддадена рака за соработка кон сите засегнати, кога станува збор нејзината безбедност „, рече тој.

Иванов, исто така, рече дека основите на редот каков што го познаваме, се сериозно погодени и на тоа се должи на хаосот во светот.

„ОН, која е една од тие основи, треба да се реформира и да се приспособи кон новата реалност. Ова се однесува и за други меѓународни организации, кои не можат да си дозволат да останат во 20 в., Туку напротив – треба да бидат функционални, за да бидат вистински гаранти на стабилноста „, рече претседателот Иванов.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO